pondělí 22. května 2017

 
Název knihy: A proto skáču
Autor: Naoki Higašida
Rok vydání: 2016
Počet stran: 172
Vydavatelství: Paseka
Žánr: Biografie

Tahle kniha sice vyšla už minulý rok na podzim, ale to bych nebyla já, kdybych se k ní nedostala opět se zpožděním.

Knihu jsem si chtěla přečíst už od samého začátku, co u nás vyšla. Měla jsem zájem si trochu více rozšířit obzory ohledně autismu. V dnešní době, je spousty knih, které pojednávají o autismu a jsou též velmi zajímavé, ale když je kniha napsána pomocí odpovědí na 58 otázek, které nám mnohdy příjdou naprosto běžné s běžnou odpovědí. Ale v téhle knize se i ty tyhle zdánlivě běžné otázky, stávaly něčím víc a ještě s více zajímavější odpovědí.

Další zajímavý fakt je, že knihu napsal třináctiletý autor (autista), dneska je mu teda už přes dvacet. Ale u některých otázek mi ani nepřišlo, že autorovi je pouze třináct. Autor sám trpí, tak rozšířenou formou autismu, že ani mluvit nemůže, ale pomocí tabulek odpověděl na různé otázky.

V knize máme otázky typu: Jak to, že i přes opakované vysvětlení nerozumíš? Proč si tak vybíravý v jídle? ...

Bylo opravdu zajímavé, jak autor popisoval svět z jeho pohledu, který byl naprosto ohromující. Jak barvitě vše popisoval, jak ho některé pro nás zcela běžné věci fascinují. Autor nám prostřednictvím téhle knihy dal prostor nahlédnout do jeho osobního žívota, který je velmi děsukrásný. Pro nás, lidi co netrpí autismem, jsou určité věci zcela správně nepochopitelné nebo si je nedokážeme správně představit.

Ze všech otázek a odpovědí se mi nejvíce líbila otázka 24. Ke je otázkou: Zda by chtěli být lidé s autismem normální? Odpoveď je samozřejmě o hodně delší, ale nejvíce mi v paměti utkvěla věta: "Když máte rádi sami sebe, tak je jedno, jestli máte autismus, nebo ne." Což je dle mého názoru celkem zajímavá myšlenka.

A pokud máte chuť přečíst si něco zcela jiného, než běžnou knihu. Knihu, která vám příjde tak neskutečná až je skutečná, tak rozhodně zkuste tuhle.

Hodnocení: 10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat