pátek 25. srpna 2017

Recenze na knihu Pomsta a rozbřesk



Název: Pomsta a rozbřesk
Autorka: Renée Ahdieh
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 412
Žánr: Fantasy
1.dil

Tuhle knihu mám doma už od Vánoc, ale přečetla jsem ji až teď o prázdninách. Dřív jsem se k ní bohužel nedostala, což je podle mě škoda, protože se mi kniha vážně líbila. Navíc pře pár dny vyšel druhý díl Růže a dýka, který mi dnes došel, takže přečíst si tuto knihu, bylo v podstatě už opravdu nutností. A jsem ráda, že se tak stalo.

„Čím víc člověk odstrkuje ostatní pryč, tím je jasnější, že právě on nejvíc potřebuje lásku.“

 Kalif Chálid si každou noc bere jinou dívku a žádná se zatím nedožila dalšího dne. Každé ráno za rozbřesku v zemi Chorsán kalif Chálid oběsí na hedvábném provaze jednu dívku. Když se ale stane obětí šestnáctiletá Šíva, její nejlepší přítelkyně Šeherezáda se rozhodne, že se pomstí. Dobrovolně se přihlásí, že bude jeho další ženou, ale s tím rozdílem, že Šeherezáda je odhodlaná zůstat naživu a ukončit vládu kalifa Chálida jednou pro vždy.

Šeherezána noc co noc okouzluje kalifa svými příběhy a získává tak další dny svého života, ale ví, že každý den může být její poslední. Chálid je ale úplně jiný, než si Šeherezáda myslela, ve skutečnosti je to jen ztrápený osmnáctiletý kluk, který je ještě ke všemu prokletý. Jak ho teď může Šeherezáda zabít? Navíc se zdá, že se do něho zamilovala, což není možné, jak se jí to mohlo stát? Palác je ale plný intrik a lidí, co by se chtěli Šeherezády zbavit. A Šeherezáda je rozhodnuta se za každou cenu pomstít. Jak ale tohle všechno může skončit?

„Je obrovský rozdíl mezi tím, když máš něco v úmyslu, a když to opravdu uděláš.“

Šeherezáda byla opravdu neohrožená hlavní hrdinka. Byla rozhodnuta svoji přítelkyni za každou cenu pomstít. Byla mi sympatická hned od první zmínky v knize. Měla alespoň kuráž, oproti některým hrdinkám podobných knih. I když už od začátku knihy mi bylo jasné, že Chálida nezabije. Ale Šeherezáda není zas tak nevinná, jak se může zdát.

Už od začátku knihy mi bylo jasné, že i když z Chálida neustále dělali zrůdu, tak že až tak hrozný nebude. Že za tím bude něco víc a ne jen vlastní rozmar. Nakonec opravdu tak špatná nebyla a měla jsem ho i celkem ráda.

„Ty ode mě doopravdy čekáš, že budu dýchat ve světě, ve kterém chybí vzduch? “

Kniha je velmi napínavé převyprávění příběhu Tisíce a jedné noci. A já retellingy prostě miluji, takže tahle kniha se mi zkrátka líbit musela, už když jsem si ji kupovala, jsem věděla, že se mi prostě líbit bude. Byla velmi čtivá a nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnou, je pravda, že se v knize pár nudných pasáží objevilo, ale co se dá dělat.

„Nežij ve strachu, Chálide-džán, protože to není žádný život.“

V knize je též hodně arabských slovíček a já většinu času neměla nejmenší tušení, co by mohly znamenat, naštěstí autorku napadlo dát na konec knihy slovníček, kde je každé slovo vysvětleno.

Pokud jste knihu ještě nečetli a máte rádi fantasy se špetkou magie,  romantiku a pomstu. Tak si knihu určitě přečtěte.

Hodnoceni: 83%


Nejlepší ceny knih najdete na Srovnáme.cz. Knihu si můžete prohlédnou ZDE.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, knihu jsem četla a líbila se mi :) I když jsem čekala malinko více, bylo to skvělé čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Ano, kniha se velice dobře četla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem knížku četla bylo to moc hezké nejvíc se mi líbil ten dopis na konci, byl úžasný, co myslíš? A Šeherezáda byla tak chytrá jak by ani nikdo neměl by být. Prostě úžasná kniha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten dopis byl opravdu skvěle napsaný. Celá kniha byla velmi super. :D

      Vymazat