pondělí 17. července 2023

Kniha jako asijský retelling na Sedmero krkavců



Název knihy: Šest rudých jeřábů

Autorka: Elizabeth Lim

Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání: 2023

Žánr: Fantasy

Anotace: 
Shiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle se jí daří ji skrývat, ale ráno v den zásnubního obřadu nad ní Shiori ztratí kontrolu. Její chyba se zprvu zdá být šťastným nedopatřením, kterým předejde nechtěné svatbě, ale také upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky. Raikama, ukrývající vlastní temnou magii, mladou princeznu vyžene a její bratry promění v jeřáby. Zároveň varuje Shiori, že to nesmí nikomu prozradit, protože s každým slovem, jež jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře. Sama, bez peněz a hlasu, Shiori pátrá po svých bratrech a po cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn. Jedině Shiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat jednomu papírovému ptáčkovi, náladovému drakovi a právě tomu chlapci, za něhož se tak vehementně odmítala vdát. Musí také přijmout magii, kterou se celý život učila potlačovat - a to bez ohledu na to, co ji to bude stát.

Šest rudých jeřábů je fantasy, která je protkaná asijskou mytologií. Zároveň je to takový retelling pohádky Sedmero krkavců. Tato pohádka patří k mým nejoblíbenějším, takže není divu, že jsem si velmi oblíbila i tento příběh. Líbilo se mi, jak se hlavni hrdinka během příběhu postupně vyvíjela. Na konci příběhu tu máme mnohem vyspělejší dívku než na začátku. 

Celkově se mi líbil autorčin styl vyprávění a celý svět, mýty, které jsou součástí příběhu. Jediné, co mě mrzí, že se v příběhu neobjevoval více drak Seryu, který je hned na začátku, ale během knihy nedostane moc prostoru. Což je škoda, jelikož mi připadá, že by jeho postava měla, co nabídnout. 

Doufám, že u nás v překladu vyjde i další díl, jelikož se moc těším na pokračování. 

Za poskytnutí knihy v rámci moc děkuji Megaknihy a nakladatelství Ocelot. Pokud vás recenze zaujala, knihu můžete koupit ZDE

Hodnocení: 4/5*

Žádné komentáře:

Okomentovat