středa 25. října 2017

Recenze na knihu Verum



Název: Verum
Autorka: Courtney Cole
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 264
Žánr: Fantasy, YA
2. díl

Po dlouhé době je na blogu další recenze. Vím, že na mém blogu teď moc články nevychází, nemám už tolik času. A opravdu nestíhám, už teď jsem chtěla mít napsaných tolik článků a přečtených knih... Ale už tedy ke knize.

Zhruba před 2 lety v tuto dobu vycházel první díl Nocte. Pamatuji si, že opravdu hodně lidí v té době tuto knihu četlo a většina si ji i hodně chválila. Kniha navíc skončila velmi otevřeně a taky poměrně zajímavě, takže ti, co už před nějakou dobou četli první díl, se nemohli druhého dílu dočkat. Mezi ně patřím i já. No, a konečně ho mám přečtený a skončil zase velmi podobně jako první, takže potřebuji nutně třetí díl Lux.

Calla se opět topí, její nový svět obklopují různá tajemství, která nezná, táhnou ji ke dnu a snaží se ji utopit a chytit. Vyděsit a nepustit. Nikomu se nedá věřit, ani vlastní rodině. Všude okolo se jen kroutí lži jako spirály. A když už si myslím, že jsem našla alespoň malý kousek pravdy, vše se obrátí naruby. A pravda mi proklouzne mezi prsty. Obklopí mě temnota, ale jedině pravda mě může osvobodit. Pravda je kousek přede mnou, ale blyští se jako tesáky, které vás roztrhají na kusy. Zničí. Já se bojím. A vy?

Vím, že z anotace toho moc vyčíst nejde. Ale opravdu mi to lépe napsat nešlo, navíc kdybych tam napsala něco víc, tak už bych vám prozradila spoustu podstatných věcí. Což jistě nikdo z nás nechce.

Něco k postavám, ty tedy nejsou moc důvěryhodné, ale je mi z nich asi nejvíce sympatická Calla. I když ta je taky velmi zmatená a chová se velmi rozporuplně. Ale s některým jejím chováním jsem fakt nesouhlasila. O Darem jsem pořád nevěděla, co si mám myslet, ani jaký doopravdy je. Ostatní členové rodiny Cally mi přišli velmi nedůvěryhodní, odtažití a chladní. A rozhodně připomínali ledové sochy, které jsou pochopitelně bez soucitu.

Knížka je rozhodně stejně temná jako první díl Nocte, možná i temnější. Také je stejně zmatená, nevíte čemu věřit a čemu ne, protože o čem autorka tvrdí, že je pravda za chvíli už zase není. A zjistíte, že vás celou dobu vodila za nos. Opět je knížka velmi chaotická, zmatečná a temná. I když první díl mi přišel o něco málo lepší,  než tenhle.

Tahle knížka končí dost podobně jako Nocte. Autorka vám na posledních pár řádcích opět sdělí šokující informaci, kdy jen koukáte jestli čtete dobře. A opět netušíte, kde je tedy pravda. A jste ještě zmatenější než po přečtení prvního dílu a říkáte si, že nutně potřebujete další díl. Takže já doufám, že CooBoo brzy vydá i třetí díl. Nebo si ho budu muset brzy objednat v aj.

Do komentářů mi napište, jestli jste Nocte, Verum četli, jak se vám knihy líbily. Nebo jestli se je teprve chystáte číst.

Hodnocení: 93%

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Četla jsem Nocte a to mě moc bavilo, určitě se chystám i na další díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem slyšela o hodně lidí, že je druhý díl nebavil. 6eprý se celý děj knihy točil kolem zápletky na kterou nikdo neodpovídal ani nedával žádné nápovědy a prý se vše vyřeší na konci. Ale samo sebou jsem knížku nečetla takže sama posoudit nemůžu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že se vše vyřeší až v další knize. Takže tu moc velký posun co se týče rozuzlení nebyl.

      Vymazat