pátek 9. února 2018

Recenze na knihu Dívka z inkoustu a hvězd



Název: Dívka z inkoustu a hvězd
Autorka: Kiran Millwood Hargrave
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Počet stran: 228
Žánr: Fantasy

Určitě si většina z vás vzpomíná na Humbook, který proběhl před nějakou dobou. A právě VIP vstupenka obsahovala tuhle knihu spolu s dalšími záložkami, slevovými poukazy a diářem. Jinak sama od sebe bych asi po knize nesáhla, protože obsah knihy mě moc nezaujal, ale když už byla ve VIP vstupence. Tak proč bych si ji nepřečetla? Bohužel, ale jak jsem psala kniha už mě od pohledu nezaujala a i obsah knihy odpovídal mému prvnímu dojmu.

Isabelle má otce kartografa, kterého už velmi dlouho zajímá, co se nachází na zbytku ostrova, bohužel od té doby, co na ostrov přijel guvernér Adori, je zbytek ostrova zakázaný a nikdo nesmí hranice překročit. Isabelle i tak touží po tom, že se jednou na zbytek ostrova podívá.
Jednoho dne je nalezená mrtvá spolužačka Isabelle na hranicích mezi ostrovem a jeho zbytkem. Nejlepší kamarádka Isabelle, která je zároveň i guvernérova dcera se vydá na zakázané území, odhodlána najít vraha jejich spolužačky.
Isabelle dostane vynikající příležitost splnit si svůj sen, vetře se totiž do pátrací skupiny, která vyráží hledat její nejlepší kamarádku. Isabelle se ale převleče za kluka, takže nikdo celou dobu neví, že s nimi jede dívka, nikoliv chlapec. Přece jen je dcerou kartografa a někdo je pomocí map a hvězd navigovat musí.

O Isabelle jsem nevěděla, co si mám celou dobu myslet. Žádný citový vztah jsem si k ní nevytvořila, takže ani nemůžu říct, že bych s ní nějak soucítila během knihy. Co se týče dalších postav ty tam ani moc rozebrány nebyly, takže ty mi byly též celkem jedno. Nemůžu tedy mluvit o soucitu, co se týče postav.

A teď už tedy ke knize. Co se týče obsahu celou dobu mi přišel děsně nutný, nic moc se tam nedělo, jednalo se spíše celou dobu o popis a děj se málo posouval v před. Každá akce prakticky skončila dřív než začala. Celé to bylo velmi nudné a bez akce. Některé věci nedávali moc smysl, jako na co potřebovali kartografa? Mně osobně přišlo, že tam Isabelle byla prostě navíc a moc zbytku výpravy nepomáhala a podle mě by si dokázali i celkem dobře poradit bez ní. Žádná z postav nebyla moc do detailu propracovaná, takže jsem si na ně nemohla vytvořit ani vlastní obrázek.

Kniha od knihy jsem neměla moc velká očekávání, přesto mě i tak celkem zklamala. Možná jsem přece jen čekala, že bude můj odhad špatný a kniha se mi líbit bude, ale nestalo se tak. Opravdu to nebyla kniha pro mě a celkem mě i mrzí, že je tahle recenze poměrně negativní...

Kniha je celkově psána velmi jednoduše, je tedy rozhodně pro mladší čtenáře, pokud je vám tak okolo 13 let, tak se vám kniha bude s největší pravděpodobností líbit.

A abych byla i trochu pozitivní, po okrajích stránky byly vždy jiné obrázky, což bylo poměrně originální, a také obálka nevypadá až tak zle. Já mám tedy reading copy, takže kniha, která vyšla, má trochu jinak barevnou obálku.

Do komentářů mi napište, zda jste knihu četli, jak se vám líbila...

Hodnocení: 43%

Nejlepší ceny najdete na Srovnáme.cz. Knihu najdete ZDE.


2 komentáře:

  1. Ano i já si vzpomínám na humbooku, bohužel jsem VIP vstupenku neměla a ke knížce sem se nějak na dále neměla. No je mi líto, že tě to zklamalo, ale prostě asi nemohly vybrat žánr, který se líbí všem. Jinak máš moc hezký blog, byla bych ráda kdyby ses podívala i na ten můj a napsala svůj názor do komentářů.

    https://knihynejsouzlo.blogspot.cz/

    Tánička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je pravda, že každý má jiný vkus. 100 lidí 100 jiných chutí. Děkuji. Na tvůj blog se určitě podívám.

      Vymazat