úterý 28. srpna 2018

Novináři dorazili ještě dříve než rakev



Název: Nikdyuš zkoušky jež podstoupila Morrigan Crowová
Autorka: Jessica Townsendová
Počet stran: 464
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Albatros
Žánr: fantasy
1. díl

Kniha Nikdyuš patří pod projekt Knihozem, kde vyšlo tuším okolo tuctu knížek pro mladší čtenáře. Pod projektem Knihozem vyšlo více takových zajímavých knížek, ale nejvíce mě zaujala tato kniha. Tím ale nechci říci, že si neplánuji pořídit časem nějakou další knihu, která spadá pod Knihozem.


Jak už jsem zmínila na začátku, kniha je pro mladší čtenáře, dokonce se v knize píše pro 9+. Musím vyzdvihnout i nádhernou obálku knihy, která je nápaditá a nádherně barevná. A dokonce i vyobrazuje jednu scénu z knihy. Hodně lidí knihu srovnává i s Harrym Potterem. Jelikož tu máme malou holčičku jako hlavní hrdinku, magický svět o kterém lidé mimo tento svět neví, zachránce Morrigan Jupitera, který někomu připomíná Brumbála jiným zase Hagrida, což jim musím dát za pravdu a máme tu i záporáka, který o Morrigan též usiluje. Teď to zní jako hodně podobné s HP, ale podobnost není tak velká, jak se může teď zdát.


Morrigan je už od narození prokletá, narodila se v nejnešťastnější den a všichni ji obviňují z každé místní pohromy. např. kýchla na starého zahradníka a ten pak umřel, kdo za to mohl?... pochopitelně na něj Morrigan seslala smrt. A kvůli své kletbě je odsouzena zemřít v den svých jedenáctých narozenin, celá jediná rodina je s tím smířená, včetně samotné Morrigan. Pak ale dostane nabídku od podivného muže Jupitera Northa, který ji nabídne, že ji pomůže uprchnout před smrtí, tím, že ji přivede do světa Nikdyuš. To by ale nebyl správný příběh, aby to nemělo nějaký háček. Morrigan musí podstoupit soutěž, ve které se bude ucházet o místo do Divinské společnosti. Musí se tedy dostat mezi 9 vítězů. Pokud se jí nepodaří zvítězit, bude muset Nikdyuš opustit a vrátit se domů.


Všechny postavy v knize mi byly až neuvěřitelně sympatické, nejvíce tedy Morrigan a Jupiter. Morrigan je ta dětská hrdinka, kterou si prostě zamilujete, nestydí se, je vtipná... Celý svět Nikdyuš je naprosto dokonalý. Je vážně neuvěřitelný a co je hlavní nepodobá se ani trochu tomu z HP. Je zde úžasný hotel Deucalion, kde je služebná maxikočka Fen. V hotelu je i lustr, který sám roste a mění podobu. Objevuje se zde i trpasličí upír. Nikdyuš má dokonce i vlastní Trolloseum. Nápaditost autorky, co se týče světa, byla opravdu úžasná.


I když je kniha určena pro mladší čtenáře, tak je rozhodně i pro dospělé, kniha je velmi vtipná. A myslím si, že každý čtenář, bez rozdílu věku se u ní zasměje. Každý si zde přijde na své, myslím si, že každému kdo si ji přečte se bude líbit. První věta z knihy nevypadá ani, že by pocházela z dětské knihy. : „ Novináři dorazili ještě dříve než rakev. “ ... tohle nezní prostě jako první věta z dětské knihy. Kniha je podle mě totálně super a pokud chcete o Nikdyuši vědět více a poznat jeho krásy, tak si knihu jednoduše přečtěte.

Hodnocení: 98%

1 komentář:

  1. Do této knížky jsem se zamilovala. Nejsem v cílové věkové skupině, ale Nikdyuš je úžasná :-)

    OdpovědětVymazat